Closer by Lai Chih-Sheng

Space C on the third floor provides visitors an uninterrupted, panoramic view of the grand lobby of the Taipei Fine Arts Museum. It is different from the other exhibition galleries in its open and fluid qualities that underscore participation, as well as interaction, exchange and rumination initiated by visitors.

 

The latest project Closer is Lai Chih-Sheng’s site-specific installation highlighting Space C’s spatial characteristics and positioning. Looking down from the site, the Museum’s grand lobby is a pond permeated by light and wind, with the parapet of the corridor being its edge. In Closer, Lai proposes the idea of being “closer to light and wind.”

 

What is the idea behind Closer, to where can it lead us? For the sake of understanding the work, perhaps we can think of scenes commonly found in daily life: It is like a bird nest, a haven for survival, perched on a high ground; or a passage hanging between columns or high walls in a church, constructed into a platform on which worshipers can pray and soothe their souls. For Lai, the two columns that support the corridor are two towering trees, whereas the parapet is their branch. He designed uneven platforms to wrap around the columns and beams, even extending outwardly to encircle the entire corridor, and finally, probing into the “pond,” a zone we could previously only look at yet never reach.

 

Closer unites spatial characteristics and audience’s view as a whole. In the work Lai sets out to invite an action on the part of his audience, a tip-toeing or stepping over, so that they can look out or touch something from a unique spot, thereby awakening a fresh new feeling towards the otherwise familiar space. Part of the Museum architecture, the space is the grand lobby of nothingness, but also the source of light and wind.

 

 

 

Researcher: Anthony Yung

Designer: Tzu-Jui Huang

Structural Engineer: Kevin Chang

Consultant: Cheng-Yun Chang

Construction: LIFEO Interior Design